SpaceX vil omdanne CO₂ fra atmosfæren til raketbrændstof
Efterhånden som rumturisme bliver mere udbredt, vil branchen udlede mere og mere CO₂. Derfor arbejdes der intensivt mod grønnere raketbrændstof, som ikke udleder sod og andre skadelige partikler.
I et tweet skriver har Elon Musk, der er grundlægger af SpaceX, at firmaet vil tage CO₂ ud af atmosfæren og omdanne det til raketbrændstof.
Will also be important for Mars
— Elon Musk (@elonmusk) 13. december 2021
I et opfølgende tweet skriver han også, at projektet vil være vigtigt for Mars med henvisning til SpaceX’ mål om at kolonisere Mars en skønne dag. Musk har tidligere udtalt, at han tror, at den første bemandede rumfart til Mars vil ske allerede i 2026.
Elon Musk nævner ikke, hvordan han vil omdanne CO2 til raketbrændstof, og hvornår projektet ventes at blive realiseret.
SpaceX er ikke alene om at udforske mulighederne for at anvende CO₂ til raketbrændstof. Den New York-baserede startupvirksomhed Air Company, som siden 2019 har fremstillet vodka ud fra lagret CO₂, fandt ifølge Fastcompany ved et tilfælde ud af, at det var muligt at omdanne CO₂ til brændstofmolekyler (flydende metan) ved at skrue op for temperaturen i virksomhedens systemer.
Læs også: Disse grønne teknologier skal løse klimaproblemerne
Fremtidens grønne raketbrændstof er metan
Metan rimer ikke umiddelbart på grøn brændstof – og sættes ofte i forbindelse med produktion og transport af kul, naturgas og olie, ligesom husdyrhold og landbrug udleder gassen.
Sammenlignet med hidtidige raketbrændstoffer kan metan dog brænde utroligt effektivt og rent (op mod 99,5 procent), hvilket giver en relativt begrænset udledning af drivhusgasser. I forhold til alternativerne er metan derfor det grønne valg.
SpaceX bruger i dag kerosin som brændsel i raketten Falcon 9, mens det kommende SpaceX Starship, som skal tages i brug i starten af 2022, vil bruge metan.
Det er ikke første gang, Elon Musk beskæftiger sig med CO₂-fangst eller Carbon Capture & Storage (CCS), som det også kaldes. Tilbage i februar 2021 annoncerede han XPrize Carbon Removal – en fire år lang konkurrence, hvor der udloddes en dusør på hele 100 millioner dollars til de, der kan opfinde metoder til at fjerne store mængder af CO₂ fra atmosfæren eller havene.
Læs også: Nyheder om klima og grøn teknologi