Microsoft afslører, hvordan Windows 12 ser ud

Først i løbet af 2024 ventes Windows 12 at blive udgivet, men allerede nu er Microsoft kommet til at vise en tidlig udgave af styresystemet frem.

Microsoft afslører, hvordan Windows 12 ser ud

I Windows 11 gennemførte Microsoft store designændringer i forhold til Windows 10. Det samme ser ud til at blive tilfældet i næste udgave af Microsofts styresystem, som ventes at hedde Windows 12.

Ved Microsofts årlige Ignite-udviklerkonference blev der for en meget kort stund fremvist et skærmbillede, som med al sandsynlighed er det kommende Windows 12. Det er mediet Windows Central, der har spottet den tidlige udgave af det kommende Windows-styresystem.

Læs også: Hvad er software og it, og hvilken betydning har det for samfundet?

Dette skærmbillede viste Microsoft frem ved sin udviklerkonference. Foto: Microsoft

Proceslinjen og og startmenuen gennemgår store forandringer

Microsofts skærmbillede, som kan ses ovenfor, er af forholdsvis lav kvalitet, så journalist ved Windows Central, Zac Bowden, genskabte det nye design i høj kvalitet.

”Next Valley”, som er kodenavnet for Windows 12, adskiller sig markant fra Windows 11 på flere områder. Først og fremmest frigøres proceslinjen fra bunden af skærmen og svæver i stedet ligesom på macOS. Ikonerne er også markant større, og øverst til højre på skrivebordet ses også dato og klokken, et Wi-Fi-ikon og et batteriikonet.

En anden radikal ændring er startmenuen, som ser ud til at blive fjernet fra proceslinjen. I stedet får den plads øverst på skrivebordet i form af et søgefelt. Øverst til venstre ses derudover en lille vejr-widget, der viser temperaturen.

Designet på vinduerne er også forandret. Hjørner er blevet endnu mere afrundede end i Windows 11, og der er kommet mere luft mellem tekster og knapper i vinduers øverste bjælke.

Det genskabte billede, som viser designændringerne i høj kvalitet. Foto: Windows Central

Det skulle være af hensyn til at gøre Windows 12 mere responsiv på tværs af enheder med forskellige formfaktorer (desktop, bærbar, tablet og foldbare enheder) uden at forringe brugervenligheden, som det var tilfældet, da Microsoft forsøgte at gøre Windows 8 tablet-venlig. I Windows 12 ser Microsoft ud til at have fundet en langt bedre balance mellem brugervenlighed for desktop- og laptop-brugere og tablet-brugere af Windows.

Læs også: Startmenuen i Windows 11 får snart reklamer

Viser grundtankerne bag designet i Windows 12

Normalt, når der dukker tidlige billeder op som disse, bør man ikke lægge meget i det, da der kan være tale om tidlige prototyper, som ser markant anderledes ud, end hvordan den endelige udgave af softwaren kommer til at se ud. Men denne gang er det tilsyneladende anderledes.

Windows Central erfarer i hvert fald fra kilder, at det fremviste design er retvisende i forhold til, hvilke mål Microsoft har for designet i Windows 12. Det betyder naturligvis ikke, at der ikke sker ændringer, men grundtanken med den ændrede proceslinje, søgefunktion, meddelelsesikoner og øget luft mellem ikoner og tekster i vinduerne vil formentlig ikke ændre sig meget.

Windows 12 kommer i 2024

Microsoft har endnu ikke bekræftet, at det næste styresystem kommer til at hedde Windows 12, men navnet er yderst sandsynligt.

Det er heller ikke bekræftet, at Windows 12 får debut næste år, men også dette er noget, som Windows Central erfarer fra kilder. Microsoft skulle angiveligt have implementeret en treårig udviklingscyklus. Da Windows 11 blev lanceret i 2021, må det dermed betyde, at Windows 12 bliver en realitet i løbet af næste år.

Læs også: Nyheder om software og it-løsninger