Facebook sagsøgt for at indsamle ansigtsdata uden samtykke

Indtil november har Facebook automatisk registreret folks ansigter på billeder og videoer. Det var i strid med lovgivningen i Texas, hævder statsadvokat, som har sagsøgt it-giganten.

Facebook sagsøgt for at indsamle ansigtsdata uden samtykke

Statsadvokat i den amerikanske delstat Texas Ken Paxton har indledt et søgsmål mod Facebook-moderselskabet Meta Platforms for at indsamle og anvende ansigtsdata fra millioner af indbyggere i den store delstat uden at have indhentet et informeret samtykke fra brugerne. Det oplyser statsadvokaten på sin hjemmeside.

Læs også: Hvem er de største it-giganter – og hvad laver de?

Ansigtsgenkendelse uden samtykke er i strid med loven

Facebook har siden 2010 haft et system, der automatisk genkendte folks ansigter på billeder og videoer og foreslog via algoritmen personer, som kunne tagges i indholdet. Facebook-brugere har ligeledes kunnet få automatisk besked, når de medvirkede i et billede eller en video, ligesom funktionen Automatic Alt Text (AAT) læste navne op på personer, som indgik i billeder og videoer, for blinde og svagtseende personer.

Men denne praksis er i strid med lovgivningen i Texas, hævder Ken Paxton.

“Facebook vil ikke længere udnytte folk og deres børn med henblik på at opnå profit på bekostning af deres sikkerhed og velbefindende. Dette er endnu et eksempel på Big Tech’s bedrageriske forretningspraksis, og det skal stoppe. Jeg vil fortsat kæmpe for Texanernes privatliv og sikkerhed,” oplyser statsadvokat Paxton.

Læs også: Facebook stopper brugen af automatisk ansigtsgenkendelse

Stoppede selv brug af automatisk ansigtsgenkendelse

Meta Platforms valgte selv at stoppe brugen af automatisk ansigtsgenkendelse i november 2021 på grund af ”voksende samfundsmæssige bekymringer”. En medvirkende årsag var formentlig også, at Facebook endte med at indgå et forlig med den amerikanske delstat Illinois, som havde rejst et gruppesøgsmål mod det sociale medie for netop at bruge ansigts-tagging og andre biometriske data uden brugernes samtykke. Forliget endte med, at Facebook blev dømt til at betale 650 millioner kroner.

Påstandene i det nye søgsmål fra Texas-statsadvokaten Ken Paxton minder om dem, som fik Facebook til at indgå forliget. Statsadvokatens påstande går ifølge søgsmålet på, at Facebook ikke formåede at få folks samtykke til at indsamle deres biometiske data, herunder ansigtsdata, ligesom de ikke formåede at tilintetgøre disse data inden for en rimelig tidsperiode.

Søgsmålet hævder også, at Facebook har krænket rettighederne for de texanere, der ikke engang har brugt Facebook, fordi firmaet angiveligt også indsamlede ansigtsdata fra billeder, der blev uploadet til mediet, selv om personerne ikke havde en Facebook-brugerprofil.

Bøde på flere milliarder dollar i vente

Ifølge CNBC kan delstaten pålægge Facebook en civil bøde på op til 25 000 dollars per overtrædelse af Texas’ lov om indsamling eller brug af biometriske identifikatorer for hver ulovlig indsamling og anvendelse af en biometrisk identifikator. Søgsmålet vil forsøge at argumentere for, at brugerne ikke var informeret tilstrækkeligt om, at de hjalp med at træne Facebooks algoritme, hver gang de accepterede eller afviste forslag om at tagge personer på billeder eller videoer.

Statsadvokaten hævder også, at Facebook har overtrådt Texas’ lov om vildledende handelspraksis ved at vildlede forbrugerne. Derfor har søgsmålet også anmodet om en yderligere civil bøde på 10 000 dollars for hver overtrædelse af denne lov.

Søgsmålet kan derfor ende med en bøde til Meta Platforms, der løber op i flere milliarder dollars, lød det fra Ken Paxton på et pressemøde mandag.

Læs også: Nyheder om internationale techvirksomheder