Undersøgelse: Fleksibelt arbejde er vigtigere end lønnen

Fleksibelt arbejde og autonomi har større betydning end lønnen. Det viser en ny undersøgelse blandt 5.000 medarbejdere, der arbejder med viden.

Undersøgelse: Fleksibelt arbejde er vigtigere end lønnen

Fleksibilitet og autonomi på arbejdspladsen har stor betydning for vidensarbejdere. Det viser undersøgelsen 2021 Jabra Hybrid Ways of Working Global Report, som den amerikanske analysevirksomhed Harris Insights and Analytics har foretaget på vegne af Jabra.

Jabra, som er bedst kendt for at lave headsets og andre kontorprodukter til private og erhverv, har i den nye undersøgelse kortlagt de vigtigste tendenser i forbindelse med omstillingen af mange arbejdspladser til hybride arbejdspladser.

Læs også: Hjemmekontoret er kommet for at blive: Her er fordele og ulemper

Fleksibilitet vejer tungere end lønniveauet

Ifølge undersøgelsen oplyser 75 procent af respondenterne, at de ønsker at arbejde fra hvor som helst i fremtiden. Det prioriteres faktisk så højt, at 59 procent mener, at fleksibiliteten er vigtigere end lønnen og andre fordele.

Af undersøgelsen fremgår det også, at 65 procent af de adspurgte ønsker mulighed for selv at fastsætte deres arbejdstid frem for at arbejde inden for de traditionelle arbejdstider fra 9 til 17, hvilket kun 35 procent ønsker. 61 procent foretrækker den hybride arbejdsform, hvor man kan veksle mellem at arbejde på virksomhedens kontor efter behov og arbejde hjemmefra.

Øget bevidsthed om den hybride arbejdsplads

Den høje prioritering af fleksibilitet hænger sammen med de store forandringer, som COVID-19 har givet for mange medarbejdere på arbejdspladser verden over.

Under adskillige coronabølger har det været nødvendigt at foretage mange arbejdsopgaver hjemmefra. De glæder, som mange har opdaget ved enten hybrid- eller hjemmearbejde, har ændret mange medarbejders opfattelse af deres arbejdsformer.

Arbejde på kontoret opfattes i mindre grad som obligatorisk

Ifølge rapporten opfatter 73 procent af respondenterne det at have en fysisk arbejdsplads på virksomhedens kontor som en gode snarere end en obligatorisk – og den eneste – måde at arbejde på. At kunne møde fysisk ind på kontoret giver mulighed for i perioder at have fysisk samvær og samarbejde med sine kollegaer, mens den fleksible arbejdsplads giver mulighed for at arbejde selvstændigt og i ro andre steder.

At det ikke længere opfattes som en selvfølge, men som en gode at have fysisk arbejdsplads på virksomhedens matrikel, betyder, at virksomhederne er nødt til at gentænke strukturerne omkring de goder, som de tilbyder medarbejdere. Ellers risikerer de ikke at forblive konkurrencedygtige, lyder det i undersøgelsen.

Opfattelse af hybridarbejde påvirkes af arbejdspladsen

Undersøgelsen viser også, at medarbejderne er lidt mere tilbøjelige til at efterspørge flere arbejdsdage på kontoret (tre dage eller flere om ugen), hvis virksomheden ikke har været god til at omstille sig til hjemmearbejde under coronapandemien.

17 procent af dem, der ikke havde en god oplevelse med at overgå til hjemmearbejde, ønskede at være på kontoret på fuld tid, mens det var 14 procent for dem, der havde en god oplevelse.

Virksomheder bør vise medarbejderne tillid

Fordi fleksibilitet og autonomi vejer så tungt hos medarbejderne, har Jabra en klar opfordring til virksomheder rundt om i verden:

”For at skabe en succesfuld fleksibel arbejdsmodel er virksomhedslederne nødt til at bevæge sig væk fra den traditionelle måde at gøre tingene på, som ofte mangler det menneskelige aspekt. I stedet bør de fokusere på at skabe et tillidsfuldt miljø, der fastsætter klare principper og retningslinjer, men samtidig giver medarbejderne mere autonomi,” siger Bjørn Ekner, Senior Director Global Product Marketing, Jabra.

Helt konkret lyder opfordringen, at arbejdspladser bør overveje at lade medarbejdere arbejde hvor som helst ved at tilbyde dem det nødvendige arbejdsudstyr til hjemmet frem for at pålægge dem, at de skal vende tilbage til kontoret.

I alt 5.036 vidensarbejdere i USA, Storbritannien, Frankrig, Tyskland og Japan deltog i undersøgelsen, som blev gennemført i perioden 21. maj til 10. juni 2021. Respondenterne var i aldersgrupperne 18-24, 25-40, 41-56 og 57-75 år.

Hele rapporten kan læses her.

Læs også: Nyheder om arbejdsplads og hjemmekontor