Matter kan være det smarte hjems gennembrud

Smart home har ikke fået det ventede gennembrud endnu, men det kan Matter lave om på - og Google er gået all-in på standarden.

Matter kan være det smarte hjems gennembrud

Smart home, eller det smarte hjem, har efterhånden længe gået og ventet på det store gennembrud. Der kommer hele tiden flere produkter på markedet, som skal friste os til at udstyre hjemmet med teknologiske smarte dingenoter, men forbrugerne er afholdende. En standard til smart home kaldet Matter skal danne grobund for et bedre smart home, og Google er godt i gang med udviklingen.

Hvad er Matter?

Kort forklaret er Matter en ny fælles standard for det smarte hjem. Matter er en ny standard for IoT-produkter udviklet af The Connectivity Standards Alliance (CSA), tidligere kendt som Zigbee Alliance. Det er en organisation af flere hundrede virksomheder, som leverer åbne, globale standarder for tingenes internet.

Tilbage i 2019 gik velkendte virksomheder som Amazon, Apple, Comcast, Google, SmartThings (Samsung) og Connectivity Standards Alliance sammen om at udvikle denne nye standard til det smarte hjem. Heriblandt finder man også virksomheder som IKEA, Schneider og Signify.

Ideen med Matter er at gøre det smarte hjem mere simpelt og brugervenligt og dermed gøre det mere sandsynligt, at forbrugerne vil tage det til sig. Matter-standarden skal gøre det lettere for producenterne at lave IoT-produkter og samtidig sikre, at de er kompatible med det smarte hjem, med digitale assistenter og platforme som Alexa, HomeKit, Google Assistant og Samsung SmartThings. Matter har til formål at gøre smart home-produkter simple, pålidelige, kompatible med hinanden, sikre og fleksible.

Læs også: Hvilke digitale assistenter stoler brugerne mest på?

Google er godt i gang med Matter

Flere producenter er godt i gang med udviklingen og tilpasningen til Matter-standarden. Blandt disse er Google, som nu giver et indblik i, hvordan den nye standard Matter faktisk kan fungere i vores smarte hjem. På udviklerkonferencen Google Smart Home Developer Summit lancerede Google værktøjer til udviklere, som skal hjælpe dem med at bygge enheder, der understøtter den fælles standard. Med Matter-standarden implementeret bliver det for eksempel muligt, at et Google Home-produkt kan virke med appen Apple Hjem og omvendt. Det bliver dermed en kæmpe fordel for forbrugerne, når alle smart home-enheder fungerer med alle apps.

Det betyder dog ikke, at der vil være en samlet app for produkter med Matter-standarden. Producenterne vil stadig benytte deres egne apps og assistenter, men derunder understøtte enheder på tværs af økosystem.

Google har allerede besvaret mange spørgsmål vedrørende Matter, men der er mange endnu. Efterhånden som udviklingen skrider frem, får vi svar på flere af disse spørgsmål.

Et af de store spørgsmål er, hvornår Matter kommer. Matter forventes lanceret sidst i 2021, men de første produkter lander formentlig først på hylderne til næste år.

Se også: Smart home: Se fordele og ulemper ved det smarte hjem