Konkurrencemyndighed i USA vil blokere NVIDIAs opkøb af Arm

NVIDIAs opkøb af den britiske chipdesignvirksomhed Arm er konkurrenceforvridende. Det mener USA's konkurrencemyndighed FTC, som lægger sag an mod NVIDIA.

Konkurrencemyndighed i USA vil blokere NVIDIAs opkøb af Arm

Den amerikanske konkurrencemyndighed Federal Trade Commission (FTC) har annonceret, at de vil blokere NVIDIAs opkøb af den britiske chipdesignvirksomhed Arm. Ifølge myndigheden vil en eventuelt fusion af de to virksomheder bremse konkurrerende teknologiske løsninger i at blive udviklet i fremtiden.

Læs også: Hvem er de største it-giganter – og hvad laver de?

Frygter at NVIDIA opnår urimelige markedsfordele

NVIDIAs plan om at opkøbe Arm får derfor FTC til at lægge sag an mod chipproducenten, som ønsker at købe Arm for 40 milliarder dollars af den japanske virksomhed Softbank, som i dag ejer Arm.

“Morgendagens teknologier afhænger af, at vi bevarer nutidens konkurrencedygtige, banebrydende chipmarkeder. Den foreslåede aftale vil forvride Arms incitamenter på chipmarkederne og give den fusionerede virksomhed mulighed for uretfærdigt at underminere NVDIA’s rivaler. FTC’s retssag bør sende et stærkt signal om, at vi vil handle aggressivt for at beskytte vores kritiske infrastrukturmarkeder mod ulovlige vertikale fusioner, der har vidtrækkende og skadelige virkninger for fremtidige innovationer,” siger Holly Vedova, konkurrencedirektør for FTC.

FTC pointerer også i sin meddelelse, at NVIDIA allerede bruger Arm-baserede produkter, blandt andet til avancerede højniveauførersystemer til køretøjer, såkaldte DPU SmartNIC’er (avancerede netværksprodukter i datacentre) og Arm-baserede CPU’er til cloudcomputere. Ved at lade opkøbet gå igennem frygter FTC, at NVIDIA opnår en urimelig fordel på disse markeder.

Læs også: National sikkerhed og konkurrence kan forpurre NVIDIAs opkøb af Arm

NVIDIA kan få adgang til følsomme oplysninger

Derudover frygter FTC også, at NVIDIA vil få adgang til følsomme oplysninger fra nogle af de virksomheder, som har indgået licensaftaler med Arm, og som i dag er nogle af NVIDIAs konkurrenter. Det drejer sig blandt andet om Apple, Qualcomm, Samsung og Amazon.

Hvis NVIDIA opkøber Arm, vil Arm ikke længere være tilskyndet til at arbejde på nye produkter og design, der kan gavne konkurrenter og dermed gå imod NVIDIAs egne interesser, lyder det fra FTC.

Læs også: Qualcomm Snapdragon 8 Gen 1 – ny super-chip til smartphones

NVIDIA-chef: Vi vil ikke misbruge vores position

I oktober reagerede NVIDIAs grundlægger og direktør, Jensen Huang, i et indlæg i Financial Times på kritik fra den tidligere EU-handelskommissær og tidligere britiske erhvervsminister Peter Mandelson.

”Jeg kan utvetydigt sige, at NVIDIA vil bevare Arms åbne licensmodel. Vi har ingen intentioner om at “drosle” eller “nægte” Arms levering til nogen kunder,” lød det fra Jensen Huang.

Opkøb undersøges i Storbritannien og EU

Det er ikke kun de amerikanske konkurrencemyndigheder, der er bekymrede over den mulige overtagelse.

Også den britiske regering er kritiske over for opkøbet. Den vil indlede en dybdegående fase 2-undersøgelse af NVIDIAs opkøb af Arm af hensyn til den nationale sikkerhed og af konkurrencemæssige årsager.

I Europa-Kommissionen undersøges NVIDIAs opkøb af Arm også. Senest 15. marts 2022 vil fusionen blive behandlet af EU.

Læs også: Nyheder om internationale techvirksomheder